Ekonomi

Japonya acil yen toplantısını piyasa etkisi için Çarşamba gününe aldı

Japon yenindeki hızlı düşüşü ele almak amacıyla Japonya’daki para otoriteleri acil bir toplantıyı Perşembe gününden Çarşamba gününe erteledi. Karar, piyasalar üzerindeki psikolojik etkiyi en üst düzeye çıkarmayı ve yenin değerinin daha fazla düşmesini önlemeyi amaçlıyor. Toplantıya Maliye Bakanlığı (MOF), Japonya Merkez Bankası ve Finansal Hizmetler Ajansı’ndan yöneticiler katıldı.

Yen’in dolar karşısında on yılın en düşük seviyelerine yaklaşması, yatırımcıların Tokyo’nun herhangi bir müdahale belirtisini izlemelerine yol açıyor. Toplantının zamanlamasını önceden açıklamayan Maliye Bakanlığı, toplantıyı Çarşamba akşamı başlamasına bir saatten az bir süre kala duyurdu. Bu hamle, döviz piyasasını etkili bir şekilde etkilemek için tasarlanmış stratejik bir hamleydi.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, yeniden planlamanın yenin daha da düşmesini önlemede başarılı olduğunu doğruladı. Para birimi Çarşamba günü erken saatlerde dolar karşısında 151,97 ile son 34 yılın en düşük seviyesini görmüş ancak toplantı haberinin ardından keskin bir toparlanma yaşamıştı. Cuma günü dolar 151,30 yenden işlem görüyordu.

Üst düzey bir Japon yetkilinin böyle bir toplantıya gerek olmadığını belirttiği bir haberin ardından toplantının zamanlaması sorgulanmıştı. Ancak söz konusu kaynak, toplantının hükümetin döviz piyasasındaki aşırı dalgalanmaları ele alma konusundaki kararlılığını göstermesi açısından çok önemli olduğunu açıkladı.

Bu tür üç partili toplantılar ilk olarak 2016 yılında, Japonya’nın ihracata dayalı ekonomisine zarar verebilecek olan yenin aşırı yükselişine ilişkin endişeleri dile getirmek üzere toplanmıştı. Ancak 2022’den bu yana yenin düşüş eğilimi, hammadde ve yakıt da dahil olmak üzere ithalat maliyetlerini arttırarak Japonya için zorluklar yarattı.

Eylül 2022’deki benzer bir toplantının ardından Japonya, 24 yıl sonra ilk kez yen satın alarak döviz piyasasına müdahale etti. Ekim 2022’deki son müdahaleden bu yana Japonya başka bir piyasa eyleminde bulunmadı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu